Simone Henken Fragile & Facebook no go

18 - 25 september

Fragile

Ooit had het waarde.
Ooit verlangden wij naar deze voorwerpen.
Ooit waren we bereid er geld voor uit te geven.
Nooit zullen ze nog waardevol zijn
Nooit zullen we deze afgedankte spullen nog begeren.
Nooit zullen we bereid zijn om hier geld voor uit te geven.
Tenzij, we er met nieuwe ogen naar kijken en er kunst van maken.

Andy Warhol fotografeerde soepblikken en Man Ray fotografeerde een urinoir. Beide voorwerpen zijn design, het is tenslotte ontworpen.
Het is net zo goed design als jurken va Dior of een Lamborghini. Maar de ene keer zien we het als een waardeloos prul, een voorwerp voor dagelijks gebruik.
Een andere keer krijgt het enorme waarde door de exclusiviteit en door het te verheffen tot kunst.

De voorwerpen in de foto’s van Simone Henken hadden ooit financieel en emotioneel waarde; een paraplu die je droog hield, een koelkast die je drankjes koelde, een bank waarop je lekker kon chillen, een verpakking van een exclusief merk als Louis Vuitton die op z’n kop krijgt van een BLOKKER tas.
Nu staan ze aan de kant van de weg, wachtend om vernietigd te worden.

Simone Henken schuimt de straten af en maakt van de afgedankte voorwerpen opnieuw stillevens en kleine decors. Deze spullen vindt ze bij de vuilcontainers op straat.
De voorwerpen worden onderdeel van een nieuw design nl. die van de foto. Ze speelt met licht, kleur, reflecties en vorm.
Soms krijgt het decor ogenschijnlijk betekenis zoals in de foto met de stoel, de lege koelkast en de vrouw met de rollator die mogelijk boodschappen heeft gedaan om de koelkast te vullen en die gaat uitrusten in haar zalmroze fauteuil.
Nog 1 maal krijgen deze verworpen spullen waarde door ze te laten figureren in een nieuwe context en omdat wij er tijd en aandacht aan schenken.

Deze foto’s zijn de start van een onderzoek naar het ‘soort’ vuil dat afgedankt wordt in verschillende steden en dorpen.

Naast Fragile is ook de serie Facebook no go te zien.

Openingstijden:

vrijdag 25 september van 12 – 16 uur en op afspraak.
Informatie: simonehenken.com