Wear if you dare

9 t/m 17 april

Openingstijden

9, 10, 16, 17, 18 april 14.00 -17.00 uur en op afspraak: mijke.vanotterloo@kpnplanet.nl of 06 5352 3531.
De opening is op zondag 10 april van 15.00 – 18.00 uur.

‘Wear if you dare’

‘Wear if you dare’ luidt de gedurfde titel van deze uitdagende tentoonstelling met nieuw werk van Mijke van Otterloo, waarin de ondraaglijkheid van schoonheid een verraderlijk aantrekkelijke vorm krijgt.

Zijn deze werken louter sieraden voor het oog? Vol contrastrijke kleurstellingen, in al hun krachtige primitieve eenvoud alleen een proeve van onvervalste esthetiek? Bedoeld om op een veilig afstandje naar te kijken, zonder dat er een betrokkenheid, of zo men wil engagement en verbondenheid met de wereld uit spreekt? Bij gebrek aan intimiteit die juist alles in de waagschaal zou moeten stellen?

‘Schoonheid schoonheid haar gezicht verbrand’, dichtte Lucebert, de keizer van de Vijftigers, ooit in zijn beroemd geworden gedicht ik tracht op poëtische wijze, en verderop in datzelfde gedicht: ‘ik heb daarom de taal/ in haar schoonheid opgezocht’.

Voor Mijke van Otterloo geldt dat ten aanzien van haar kunst, met name ook voor haar drieluiken, die ze totempalen op papier noemt. Niet alleen ter bezwering van het kwade, maar ook van het goede. Vol overgave omarmt ze in haar werken beide, om opstandig én tegelijkertijd dienstbaar te kunnen morrelen aan de ruimte van het volledige leven, en van elke expositieruimte een magische plek te maken waar het ondragelijke dragelijk wordt, niet om te berusten, en zeker niet om te behagen, maar om te verzoenen.